Dure verzekering tandarts onnodig

door Tandarts Apeldoorn

Recentelijk lazen wij op Internet dat mensen vaak teveel betalen aan de aanvullende tandartsverzekering, in verhouding tot wat ze ervoor terugkrijgen. Met andere woorden: je kunt mogelijk je aanvullende tandartsverzekering opzeggen…

Een aanvullende verzekering voor tandartskosten is overbodig. „Mensen betalen vaak te veel in verhouding tot wat ze ervoor terugkrijgen.” Dat stelt Rob Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT). Hij pleit voor andere manieren van verzekeren, zoals zorgabonnementen.

Dure tandartsverzekering veelal onnodig“Consumenten betalen in sommige gevallen wel 800 euro voor een aanvullende tandartsverzekering. Terwijl volwassenen jaarlijks gemiddeld maar voor 180 euro aan mondzorg nodig hebben.” Barnasconi is niet bang dat met zijn oproep de tandarts te duur wordt voor mensen met een kleine beurs.

“Integendeel. De tandartsverzekering valt in Nederland onder de aanvullende verzekering. Veel mensen met een kleine portemonnee zijn al niet in staat om die te betalen. Dat ligt niet aan de tandartstarieven, maar aan het feit dat de verzekeraars de premies voor mondzorg de laatste jaren met zeker 10% per jaar hebben verhoogd.”

Hij bedoelt hiermee dat verzekeraars en tandartsen met elkaar in de clinch liggen over de tarieven, sinds minister Schippers (Volksgezondheid) vorig jaar bekendmaakte dat tandartsen zelf hun prijzen mogen bepalen en de tandartskosten dus zijn vrijgegeven.

€ 180 zorgkosten per jaar

Gemiddeld maken volwassenen zo’n € 180.- aan zorgkosten per jaar. Sommige mensen betalen wel € 800.- voor een aanvullende tandartsverzekering bij hun zorgverzekering.

Barnasconi ziet wel iets in een zogenaamd abonnementensysteem. In Engeland bestaat zoiets al. “Bij zo’n abonnementsvorm kan de tandarts in kaart brengen wat er de aankomende jaren moet gebeuren. Hij kan schatten wat dat moet kosten en daar kan een spaarplan voor worden gemaakt.” Het geld wordt dan op een spaarrekening gezet en wanneer het nodig is kunnen de tandartskosten hiervan betaald worden. Het geld blijft van de patiënt, als je weinig kosten maakt, krijg je het dus uiteindelijk weer terug.”

Echte tandheelkundige verzekering is beter

Omdat je vaak alleen een verzekering afsluit als je kosten verwacht, is er niet echt meer sprake van verzekeren maar meer van financieren. Tandartsen zien dan ook graag een échte tandheelkundige schadeverzekering.

Bijvoorbeeld een verzekering waarmee je de risico’s van een valpartij kan dekken. “Als je valt en een paar tanden verliest, heb je vaak niet genoeg aan de 250 of 500 euro die een gemiddelde tandartsverzekering vergoedt.

Juist voor zulke onverwacht hoge kosten zou je een verzekering moeten kunnen afsluiten”, vindt ook Sharon Gerritsen, productmanager Zorgverzekeringen van Independer.nl.

Zie ook:

Bron van dit artikel: Dure verzekering tandarts onnodig (Telegraaf, 07-04-2012)

Advertenties