Neptandartsen

door Tandarts Apeldoorn

SpitsnieuwsSoms komen we bijzondere artikelen tegen, terwijl we links en rechts tot in de uithoeken van Internet nieuws zoeken om bij te blijven van wat er speelt op ons werkgebied. Zo kwamen we een paar dagen geleden onderstaand bericht tegen op Spitsnieuws over een neptandarts in de VS die vanuit zijn badkamer werkte.

‘Tandarts’ nept de boel

William Escobar hielp jarenlang patiënten als tandarts, maar bleek hier helemaal geen diploma voor te hebben. De man had in zijn woning de badkamer omgebouwd tot tandartspraktijk. Voor zijn uit de hand gelopen hobby had Escobar onder meer een tandartsstoel, instrumenten en kunsttanden aangeschaft. Dat meldt de krant The Los Angeles Times.

Tandarts

Bron van dit artikel: http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2012/12/tandarts-nept-de-boel

De Amerikaanse politie kwam de gluiperd op het spoor toen ze een tip binnenkregen dat William verschillende patiënten had opgelicht. Een tipgever gaf aan dat Escobar rekeningen stuurde voor niet-bestaande behandelingen. Daarnaast had het slachtoffer ontzettend pijn in zijn kies, waar Escobar een spuit in had gezet.

Na een kort onderzoek bleek dat de tandarts helemaal niet officieel stond geregistreerd, dus op eigen houtje in de mond van patiënten knoeide. Het onderzoek tegen Escobar loopt nog en binnenkort moet de man zich tegenover een rechter voor zijn daden verantwoorden.

William Escobar

William Escobar

Waar wij in Europa in het algemeen en in Nederland in het bijzonder dan redelijk discreet te werk gaan, wordt in de Verenigde Staten bij een dergelijk incident meteen ook de foto van de desbetreffende persoon online gezet.

Als je op Google Images op zoek gaat, vind je probleemloos een dozijn foto’s van deze neptandarts.

Neptandartsen in het nieuws

Het is koud een maand geleden dat er in Hollywood een andere man werd gearresteerd, omdat hij zich onterecht uitgaf als tandarts. Deze man had zelfs de gewoonte om patiëntes op hun billen te kussen.

De neptandarts John Collazos (47) had zijn appartement ingericht als tandartspraktijk, compleet met wachtruimte etc. Voor zijn “behandelingen” rekende hij US$ 65. Je kunt hier meer over lezen bij bijvoorbeeld het AD: “Neptandarts zoent blote billen van patiënte“.

Ook neptandartsen in Nederland

Dit soort incidenten van neptandartsen vinden niet alleen plaats in de USA. Ook in Nederland komen we nog wel eens dergelijke incidenten tegen van mensen die zich illegaal voordoen als tandarts. Lees maar eens onderstaande berichten er op na:

Controleer eerst de registratie, dan de reputatie!

In Nederland is het dus wel mogelijk je illegaal te vestigen als tandarts. Echter, je kunt natuurlijk niet zomaar een officiële registratie als tandarts krijgen. Voor de centrale registratie van zorgverleners hebben we in Nederland het zogenaamde “BIG-register” (BIG = Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hierin staan alle officiële zorgverleners in Nederland geregistreerd.

Zo kun je bijvoorbeeld hierop nalezen dat alle drie de tandartsen van tandartspraktijk Wijsman en Koster Tandartsen in Apeldoorn officieel zijn geregistreerd in het BIG-register:

Controleer reputatie van je tandarts
Naast dat je zo de officiële registratie van tandartsen in Nederland kunt controleren, is het natuurlijk ook aan te raden om de reputatie te controleren van een nieuwe tandarts waar je mogelijk naartoe wilt gaan. Er zijn tientallen sites op Internet waar je reviews en beoordelingen van tandartsen kunt nalezen. Zo vind je ons op de meeste sites wel terug. Kijk maar eens op:

Je kunt natuurlijk ook kijken op de websites van verzekeraars:

En als je handig bent met Google, dan kun je ook zoeken op trefwoorden als “reputatie”, “reviews” en “beoordeling” in combinatie met de naam van de nieuwe tandarts waar je overweegt patiënt bij te worden.

Advertenties