Tandartsassistente moet onaantrekkelijk zijn?

door Tandarts Apeldoorn

Melissa Nelson (Iowa)Hoe bizar kan het worden? Uit onderstaand artikel blijkt wederom dat het Amerikaanse rechtssysteem bijzonder in elkaar zit (hetgeen niemand inmiddels meer zal verbazen). In Iowa heeft de Hoge Raad besloten dat een tandartsassistente terecht is ontslagen, omdat de tandarts vond dat zij een bedreiging vormde voor zijn huwelijk.

Onder andere in de Telegraaf, het NRC en op de site van RTL Nieuws lezen we het volgende:

Tandarts James Knight wilde niet meer met Melissa werken, omdat ze “onweerstaanbaar” en een “bedreiging” voor zijn huwelijk zou zijn. Haar kleding zou “te strak en afleidend” zijn. Daarom heeft het hooggerechtshof in de Amerikaanse staat Iowa het ontslag vorige week vrijdag goedgekeurd.

De assistente werkte sinds 1999 in de tandartspraktijk. De twee zijn allebei getrouwd en hebben kinderen. Ze begonnen in 2009 met elkaar te sms’en. Zo heeft de tandarts aan zijn medewerkster in een sms gevraagd hoe vaak ze een orgasme heeft gehad. De vrouw van de tandarts kwam achter ‘de sms-relatie’ en eiste dat de tandartsassistente ontslagen zou worden.

Begin 2010 gaf de tandarts gehoor aan de wens van zijn vrouw. De reden voor ontslag: haar kleding was ‘te strak en afleidend’ en ze was een bedreiging voor zijn huwelijk.

Het ontslag werd aangevochten. Tijdens de rechtszaak zei de tandarts tegen de vrouw dat ze had moeten weten dat ze er te sexy uitzag omdat ze had gezien ‘dat zijn broek uitpuilde’.

Op een ander moment zou de vrouw tegen de tandarts hebben gezegd dat ze nauwelijks een seksleven had. Knight antwoordde: “Dat is net alsof je een Lamborghini in de garage hebt staan, maar er nooit in rijdt.”

De 7-koppige, mannelijke jury heeft nu bepaald dat de vrouw terecht is ontslagen. De advocaat van de tandartsassistente zegt geschokt te zijn door de uitspraak.

James Knight (Iowa)In Amerika (en ook in de rest van de wereld) is ons inziens terecht met onbegrip gereageerd op de zeven mannelijke rechters die unaniem oordeelden dat het ontslag niet in strijd is met de regelgeving in Iowa.

De rechter en de Hoge Raad oordeelden dat het ontslag voortkwam uit het gevaar voor het huwelijk van de tandarts en niet door discriminatie. De advocaat van de tandarts stelt ook dat de ontslagen assistente ook weer door een vrouw is vervangen.

Bekijk de video van een Amerikaanse tv-uitzending hieronder:

Zie ook:

Advertenties