Angst voor de tandarts: dentofobie?

door Tandarts Apeldoorn

Dentofobie betekent “angst voor de tandarts”. Ook wij treffen dikwijls mensen met tandartsangst in de praktijk. Veelal is deze angst het gevolg van traumatische tandartservaringen in het verleden. De angst voor tandartsen kan heel ver gaan en er zijn dan ook zogenaamde “angsttandartsen” die hier in gespecialiseerd zijn. Tandartsangst kan ook worden aangewakkerd door de media met woordgebruik als “Jaws-gebit”, zoals bijvoorbeeld door onderstaand artikel, dat wij een paar dagen geleden tegenkwamen in de Spits.

Dentofobie: Angst voor de tandarts

Tandarts geeft kleuter Jaws-gebit

Heeft u lichte angst voor de tandarts? Neem van ons aan, na het lezen van dit verhaal zult u helemaal dentofobie krijgen. Een tandarts in het Amerikaanse Phoenix vond het namelijk een nogal standaardprocedure om op de simpele manier enkele gaatjes te vullen, dus besloot een kindergebitje meteen van een stalen grill te voorzien.

Het incident gebeurde enkele weken geleden. Moeder Alicia White nam haar 4-jarige dochtertje Savannah mee naar de tandarts voor een controle. Aldaar bleek de kleuter vier gaatjes te hebben, dus gaf Alicia de tandarts toestemming de gaatjes te vullen.

Dentofobie: Angst voor de Tandarts

“Ze namen haar mee naar de behandelkamer waar ze onder narcose werd gebracht. Ik werd naar de wachtkamer gebracht”, aldus de moeder tegen de 3 On Your Side. Toen de tandarts uitbehandeld was, werd Savannah naar haar moeder gebracht. Toen die in de mond van Savannah keek, geloofde ze haar ogen niet. “Ik had totaal niet verwacht dat de mond van mijn dochter voorzien zou zijn van zoveel zilver”, aldus White.

Het ‘zilveren’ Jaws-gebit wat in de mond van Savannah was geplaatst, bleek achteraf een voorzorgsmaatregel te zijn. De zilverkleurige hulsjes blijken nodig om het gebit van Savannah te beschermen. Volgens een expert mag het bizar lijken, maar wordt dit vaak gebruikt om het gebit te beschermen. “Zo raakt het gebit niet nog verder in verval.”

Om het leed voor Savannah en haar moeder enigszins te verzachten, heeft een collegatandarts kostenloos witte hulsjes over de stalen beschermers geplaatst. Hoewel White in Amerika woont, is ze vooralsnog niet van plan een aanklacht tegen de tandarts in te dienen.

Bekijk de Engelstalige video:

 

Originele bron van dit artikel: “http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2013/01/tandarts-geeft-kleuter-jaws-gebit

Zie ook:

Advertenties