Tandartsen op Bonaire zijn bezorgd om bezuinigingen

door Tandarts Apeldoorn

Op 21 december j.l. heeft minister Edit Schippers van Volksgezondheid bezuinigingsmaatregelen aangekondigd voor de gemeente Bonaire in het Caribisch deel van Nederland.

Nederlandse bezuinigingen zijn onverantwoord

CURAÇAO – De tandartsen in Bonaire zijn bezorgd over de bezuinigingsmaatregelen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, in de zorgverzekering van Caribisch Nederland. “Deze bezuinigingen zijn onverantwoord en zelfs ondemocratisch te noemen”, zegt Bonaire Dental Association (BDA).

tandars-bonaire

“De ongelijkheid van de inwoners van Caribisch Nederland ten opzichte van Europees Nederland wordt door deze maatregelen alleen maar vergroot.” Minister Schippers, heeft op 21 december nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd in de zorgverzekering van Caribisch Nederland.

Beugels, gebit en fysio
De drie maatregelen met de meest verstrekkende gevolgen zijn: geen eenmalige sanering van het gebit meer voor mensen boven de achttien jaar, geen orthodontie (beugels) meer voor kinderen onder de achttien jaar en de twintig eerste behandelingen bij de fysiotherapeut moet iedereen zelf betalen. “Dat betekent dat de afspraken van Nederland met Bonaire voor wat betreft de zorg opnieuw worden geschonden en de sociale achterstanden alleen maar verder zullen oplopen”, zegt BDA verder.

Bezuinigen
Ook hebben de tandartsen de leden van de vaste kamercommissie die zaterdag Bonaire op bezoek waren, aangesproken om hun bezorgdheid te uiten. “De gezondheidszorg in Nederland is al 65 jaar goed geregeld. In Bonaire bestaat dit pas twee jaar en nu al wordt er flink op bezuinigd”, zegt BDA. Volgens de tandartsen op Bonaire betekent dit dat er van achterstanden wegwerken geen sprake meer is.

Ongelijkheid
De Bonairiaanse tandartsen stellen dat op deze manier nog een extra ongelijkheid wordt gecreëerd in Bonaire zelf. “De ene heeft wel de eenmalige sanering van het gebit gekregen en voor de ander is dit vanaf nu onbetaalbaar geworden. Deze bezuinigingsmaatregel is uiterst onverantwoord en zelfs ondemocratisch te noemen”, aldus de tandartsen op Bonaire.

Bron van dit artikel: “http://www.versgeperst.com/nieuws/190515/nederlandse-bezuinigingen-zijn-onverantwoord.html

Advertenties