Nepbeugel als statussymbool?

door Tandarts Apeldoorn

Waar in Nederland het fenomeen beugel veelal wordt geassocieerd met het corrigeren van het gebit tijdens de pubertijd en meestal niet echt als “hot” wordt ervaren, is de nepbeugel in Azië begonnen met de opmars als statussymbool! Vooral in Thailand, Indonesië en Maleisië wordt de beugel een trend onder de jongeren…

Nepbeugel als sieraad en statussymbool in Azië

Nepbeugel als sieraad en statussymbool in Azië

Schoonheidsidealen verschillen natuurlijk van cultuur tot cultuur, maar sommige trends vinden we echt heel moeilijk te begrijpen. Zo ook deze schoonheidstrend, waarbij jonge meiden in Azië nepbeugels dragen als mode-accessoires. Een echte beugel is voor veel gezinnen een grote uitgave en daarom een teken dat je het goed hebt in je leven. Ook bekende jeugdsterren dragen beugels, waardoor het voor veel jonge meiden (en jongens) alleen maar interessant is om er ook eentje aan te schaffen.

Vroeger schaamde je je voor je beugel, helemaal als je zo’n lelijke plaatjesbeugel moest. Een beugel was verre van tof en mensen werden er regelmatig mee gepest. Toch lijkt er een omslag te zijn in de populariteit van de ‘brace face’.

Nepbeugel

Weelde en rijkdom uitstralen met een levensgevaarlijk sieraad?

Nepbeugels van Hello Kitty en Mickey Mouse zijn het meest populair en worden op de zwarte markt verkocht voor 100 Dollar. Naast het dragen van de beugel als fashion statement, wordt het ook gezien als statussymbool. Tandzorg is in Azië erg duur, een beugel kost normaal zo’n 1200 dollar en is hierdoor enkel weggelegd voor welgestelde families.

Om dat te kunnen evenaren kopen ze een nepbeugel voor zo’n 75 euro, ook nog een flinke klap geld en zeker niet zonder gevaren. De kleine stukjes kunnen loskomen en leiden tot verstikking. Bovendien bevatten de ´beugels´vaak lood, waardoor de tieners vergiftigd kunnen worden.  Thailand heeft de verkoop al strafbaar gemaakt, dit nadat er twee jonge meiden overleden na het zetten van een nepbeugel. Nu maar hopen dat deze trend niet naar Nederland overwaait.

Vraag: zou jij je een beugel als sieraad of statussymbool laten aanmeten?

Zie ook

Geen nieuwe trend

Zoals blijkt na wat research is het onderwerp niet echt nieuw. Dit blijkt onder andere uit de drie links hieronder die uit respectievelijk 2004 en 2006 stammen. Alleen grappig genoeg kom dit onderwerp nu opeens weer breeduit in de media aan bod:

Hieronder een video die we over dit onderwerp hebben gevonden bij Metropolis TV:

Advertenties