Tandarts kan diabetes vroegtijdig herkennen

door Tandarts Apeldoorn

De tandarts ziet veel meer aan een gebit, dan alleen tandplaque, gaatjes en de kwaliteit van poetsen. Veel kwalen en ziektes manifesteren zich dikwijls in een vroeg stadium in de mond. Zo kan een tandarts ook de eerste tekenen van diabetes waarnemen, zoals uit onderstaand artikel van eind vorig jaar blijkt.

Tandarts kan diabetes herkennen

Mondgezondheid is onderbelicht als vroeg signaal voor mogelijke diabetes, zeggen de Nederlandse tandartsen. „Er wordt bij diabetes vaak gedacht aan veel voorkomende klachten als vermoeidheid, spierzwakte en ouderdomsklachten. Maar er is weinig oog voor de signaalfunctie van de mondgezondheid zoals schimmelinfecties, ontstoken tandvlees en patiënten die klagen over veel dorst”, zegt Rob Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Tandarts herkent diabetes

Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland en wordt deze week extra belicht. Meer dan 850.000 mensen hebben diabetes, 250.000 mensen weten echter niet dat ze de ziekte hebben.

Signalen

Diabetici zijn vatbaarder voor ontstekingen, ook voor ontstekingen in de mond, zegt Barnasconi. „Natuurlijk hebben tandartsen een scherp oog voor mogelijke signalen, maar veel mensen komen één of twee keer per jaar bij hun tandarts. Het is daarom essentieel dat mensen dit ook zelf signaleren.”

Belangrijke signalen die kunnen wijzen op diabetes, ontstekingen in de mond, bloedend tandvlees, ontstaan van spleetjes tussen de tanden, aanhoudende slechte adem, en het los gaan staan van tanden of kiezen.

Bekijk ook eens onderstaande Engelstalige video over de relatie tussen diabetes en gebit:

Bron van dit artikel: http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/11/tandarts-kan-diabetes-herkennen

Advertenties