Kunstgebit ingeslikt?

door Tandarts Apeldoorn

Dus u heeft uw kunstgebit, brug of slechts een kies ingeslikt? Nou, u bent echt niet de enige. Alleen al in Amerika blijken zo’n 3.500 Amerikanen jaarlijks een batterij in te slikken. En dat is dan nota bene een voorwerp dat zicht niet echt standaard in de mond bevindt…

Bruggen zijn na visgraten, gevolgd door diverse botjes de meest ingeslikte objecten die hun weg vinden in de “spijsvertering” volgens een onderzoek dat eind 2012 is uitgevoerd door de universiteit van Düsseldorf.

Ingeslikte brug

Het is natuurlijk algemeen bekend dat kleine kinderen continu dingen in hun mond stoppen en het komt dikwijls voor dat ze ook iets doorslikken. Dat is dan ook de reden dat kleine voorwerpen zoals klein speelgoed, munten, knikkers en andere dingen die op snoepjes lijken, uit de buurt van jonge kinderen moeten worden gehouden. Maar zelfs volwassenen slikken nog wel eens iets door, wat ze niet moeten doorslikken…

In zo’n 80% van de gevallen verlaten deze abusievelijk geconsumeerde objecten het lichaam via de geëigende weg, meestal in zo’n 4 tot 6 dagen. Maar soms kan het langer duren, wel tot een maand. De resterende 20 procent blijft ergens “hangen”, zoals in de slokdarm of elders in het spijsverteringskanaal en moet mogelijk operatief worden verwijderd.

Zorgen maken?

Ingeslikte trouwringNa zorgvuldig literatuuronderzoek hebben de onderzoekers vier karakteristieken bepaald, die indicatoren zijn of je je zorgen moet gaan maken, of niet.

De grootte is natuurlijk van belang. Zo gaat het verhaal van een vrouw die 25 jaar een viltstift in haar ingewanden heeft meegedragen. In eerste instantie geloofden de doktoren niet, dat ze die 25 jaar eerder had ingeslikt. Ook zijn er gevallen bekend van ingeslikte tandenborstels.

De scherpte van het object speelt ook een rol. Zelfs een klein voorwerp dat echter heel scherp is, kan grote schade aanrichten in het menselijk lichaam. Op Internet lazen we het verhaal van een 45-jarige vrouw, wiens lever totaal open was gereten door een cocktailprikker.

En als het object dan ook nog eens groot en scherp is, is het helemaal oppassen geblazen, zoals een jonge vrouw ondervond die een mes had ingeslikt.

Gelukkig zijn meeste grote doorgeslikte voorwerpen tandenborstels, visgraten en botten. Deze laatste twee worden vaak abusievelijk doorgeslikt door mensen die te gulzig vis of kip eten.

Batterij ingesliktIs het object potentieel giftig? Drugskoeriers die bijvoorbeeld drugs in hun lichaam vervoeren (“body packers”) zijn helemaal moeilijk te behandelen, als er iets fout gaat. Want als een ingeslikt drugsbolletje kapot gaat in het lichaam, ondervindt de persoon in kwestie acuut een extreme overdosis van de cocaïne. Zoals al geschreven in de inleiding, slikken meer dan 3.500 Amerikanen jaarlijks een batterij door. Het betreft dan voornamelijk knoopcellen, maar hoewel die klein zijn, zijn ze potentieel ontzettend giftig vanwege hun chemische samenstelling.

Hoe gemakkelijk vindbaar is het? Lang niet alle doorgeslikte objecten zijn op röntgenfoto’s te ontdekken. Maar met behulp van CT scans en soms zelfs metaaldetectors kan men toch dikwijls het voorwerp lokaliseren.

Tandartsboor ingeslikt

Hoewel het niet vaak voorkomt, slikte vorig jaar een 60-jarige vrouw in Zweden per ongeluk een losgeraakte tandartsboor door, zoals blijkt uit onderstaand artikel:

Vrouw slikt tandartsboor in

Een ongelukkige samenloop van omstandigheden bij een Zweedse tandarts. Een 60-jarige vrouw die voorzien werd van een nieuwe tandprothese heeft daar per ongeluk een tandartsboor ingeslikt, zo meldt RTL Nieuws.

Tijdens de operatie schoot het boortje los en floepte in het keelgat van de vrouw, die in een reflex slikte. Na foto’s in het ziekenhuis bleek dat de boor haar longen had geraakt. De boor kon gelukkig operatief verwijderd worden, maar de patiënte hield er wel een longinfectie aan over.

De kliniek belooft verbetering. “Blijkbaar is niet goed genoeg gecheckt of de boor wel vast zat”, zegt de directeur van het ziekenhuis in het Zweedse Västerås. De tandarts en assistent zijn zeer bekwaam, meldt de kliniek.De dame heeft de tandartspraktijk aangeklaagd

Bron: Spitsnieuws (29 december 2012)

Op onderstaande Engelstalige video kun je meer over dit incident bekijken:

Advertenties