Tandarts bezoeken in je rolstoel

door Tandarts Apeldoorn

Voor mensen die in een rolstoel zitten is tandartsbezoek vaak erg lastig: er moet worden overgestapt vanuit de rolstoel in de tandartsstoel, en vice versa. Stichting Nieuw Unicum in Zandvoort -een onderscheidende autonome zorgaanbieder in de lichamelijk gehandicaptensector- heeft inderdaad een unicum te pakken: als één van de eersten in Europa hebben zij een rolstoelkantelplateau.

In je rolstoel naar de tandarts in Zandvoort

ZANDVOORT – Cliënten van Nieuw Unicum in Zandvoort kunnen voortaan in hun eigen rolstoel blijven zitten als ze naar de tandarts gaan. Dat scheelt een hoop gedoe.

Als één van de eersten in Europa heeft de tandartspraktijk van zorginstelling Nieuw Unicum een rolstoelkantelplateau.

Het rolstoelkantelplateau in Nieuw Unicum. foto:united photos/toussaint kluiters

Wanneer je de praktijk binnenkomt zie je eigenlijk niets bijzonders, het is net een ’gewone’ tandarts. Pas als de rolstoelgebonden Muriel van der Velden een demonstratie geeft, verschijnt er uit de vloer een plaat, die nadat hij omhoog is gekomen best wel ver kantelt.Het lijkt alsof de rolstoel naar achteren kan vallen, met Van der Velden erop. „Nee, het is niet eng”, zegt Van der Velden. „Het is fijn dat ik nu gewoon kan blijven zitten en niet in een gewone tandartsstoel getild hoef te worden.”

Mondhygiëniste Aafke Moolenburgh: „Het is een topding. Cliënten rijden erop en kunnen meteen, in hun eigen rolstoel, worden behandeld. Het werkt zoveel makkelijker. Het plateau kan in elke wenselijke stand en hoogte worden gezet.”

Bron van dit artikel: http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article19520243.ece/In-je-rolstoel-naar-de-tandarts-in-Zandvoort

Op zich is het fenomeen niet nieuw: in 2008 zette het Britse Diaco® al onderstaande video op YouTube van de door hen ontwikkelde tandartsstoel voor mensen in een rolstoel:

Op de website van Diaco® kun je nog meer filmpjes bekijken.

Diaco® dental chair

Advertenties